ارتودنسی دندان یکی از تخصصهای مربوط به رشته دندانپزشکی است که تمرکز آن بر تشخیص و درمان ناهنجاریهای دندانها و اجزای مرتبط با آن در صورت میباشد. ارتودنسی یکی از چندین شاخهی تخصصی در رشته دندانپزشکی است که به طور اختصاصی با تشخیص و درمان ناهم ردیفی دندانها و بینظمی اجزای ناحیه فک سر, و کار دارد.
دندانهای کج و نامرتب علاوه بر این که ظاهری ناخوشایند به لبخند شما میدهد بلکه برای سلامت دهان و دندان و حتی سلامت عمومی بدن نیز مضر است. تمیز کردن دندانهای شلوغ و روی هم سختتر است. بنابراین احتمال پوسیدگی، بیماری لثه و… را افزایش داده و همچنین در تکلم و جویدن غذا نیز میتواند اختلال ایجاد کند. ارتودنسی بهترین روش مرتب کردن دندانهای بهم ریخته است.
Contents
مزایای روش ارتودنسی دندان
مرتب و ردیف شدن دندان ها بدون اسیب و تغیر در ساختار دندان ها مهمترین مزیت ان است.
نتایج استفاده از روشهای ارتودنسی میتواند برای هر فرد بسیار چشمگیر و قابل توجه باشد. لبخندهای زیبا، بهبود سلامت دهان و دندان و افزایش کیفیت زندگی برای اغلب افراد در هر سن و سالی، از مزایای استفاده از روش ارتودنسی میباشد.
مشکلاتی که با ارتودنسی دندان برطرف میشود
مشکلاتی از قبیل جلو بودن فک بالایی، جلو بودن فک پایینی، شلوغی دندانها، کج بودن دندانها و یا هم ردیف نبودن آروارهها میتواند در هر شخصی باعث ایجاد مشکلاتی در خوردن یا تکلم شود. در چنین مواردی توصیه میشود که با استفاده از روشهای ارتودنسی، موقعیت دندانها به تدریج تغییر داده شود تا به حالت صاف و ردیف در بیاید. از ارتودنسی میتوان برای اهداف زیبایی در مورد اشخاصی که دوست دارند لبخند زیباتری داشته باشند، نیز استفاده کرد.
ردیف نبودن دندانها یا آروارهها مشکلی است که در هر شخص ممکن است به صورت مادرزادی وجود داشته و یا به مرور زمان در اثر آسیبدیدگی از ناحیه فک و یا رفتارهای نادرستی مانند مکیدن شست در دوران کودکی ایجاد شود. به هر حال این مشکل به هر دلیلی که پیش آمده باشد، آنچه که در مورد آن اهمیت دارد این است که بلافاصله تحت درمان قرار گیرد. چراکه مرتب نبودن دندانها میتواند در دراز مدت باعث بروز مشکلات خطرناکتری از نظر سلامتی دهان و دندان برای شما شود.
ارتودنسی یک روش درمانی بسیار کارآمد و مؤثر است که میتواند برای اهداف زیر مورد استفاده قرار گیرد:
* درمان فاصلهدار بودن دندان
* اصلاح وضعیت فک و دندانها جهت اطمینان از ردیف بودن و موقعیت درست آنها
* صاف کردن دندانهای کج
* بهبود عملکرد دهان (مانند قابليت جويدن غذا و تکلم)
* رفع مشکل عقب و جلو بودن فکها
زمان شروع ارتودنسی دندان
اگرچه درمان به روش ارتودنسی در هر سنی میتواند به طور مؤثری انجام شود اما معاینه و ارزیابیهای لازم برای این روش باید در حدود سن 7 سالگی انجام شود. هر چقدر روش ارتودنسی زودتر و در سنین پایینتری انجام گیرد، مشکل مربوطه سریعتر حل خواهد شد و احتمال موفق بودن درمان بیشتر خواهد بود.
در حال حاضر روشهای درمانی مدتداری برای بیماران واقع در سنین 7 تا 11 سال وجود دارد که میتواند آثار و فواید چشمگیری را برای این افراد، به ویژه در صورتی که ناهنجاریهای فک وجود دارد، به دنبال داشته باشد. استفاده از این روشها میتواند در جلوگیری از بروز بعضی از بیماریهای دهان و دندان و یا تشدید این بیماریها نیز تأثیر زیادی داشته باشد.
درمان این گونه از مشکلات و ناهنجاریهای دهان و دندان در کودکانی که هنوز در سن رشد هستند، به ما امکان میدهد تا بهتر بتوانیم به نتایج مورد نظر خود دست پیدا کنیم. در واقع دستیابی به اغلب این نتایج در بزرگسالانی که استخوانهای صورت و فک آنها به طور کامل رشد پیدا کرده است، ممکن است به سادگی امکانپذیر نباشد. علاوه بر آن، درمان زودهنگام در کودکان میتواند موجب سادهتر شدن درمانهای دیگر در آینده و یا اصلاً رفع نیاز به چنین درمانهایی شود.
ارتودنسی دندان در بزرگسالی
همان طور که گفته شد، ارتودنسی فقط مخصوص کودکان و نوجوانان نیست. در واقع بیش از 20 درصد از بیمارانی که از روش ارتودنسی استفاده میکنند، بزرگسالان هستند. پس هیچ کس به قدری مسن نیست که نتواند از روش ارتودنسی استفاده کند.
انواع درمان های ارتودنسی
۱-درمان ها با ابزار متحرک
۲- درمان با ابزار ثابت
با توجه به شرایط بیمار ،سن و میزان بهم ریختگی نوع درمان به صورت تکی یا همراه با هم ترکیبی استفاده می شود
طول دوره درمان
مراحل ارتودنسی ثابت و بریس های متحرک دندان معمولاً بین 6 تا 30 ماه زمان میبرد و مدت آن به سن بیمار و شدت مشکلات ارتودنسی بستگی دارد.