اگر زود متوجه بیماری های لثه شده باشیم می توانیم آنرا به آسانی درمان کنیم و جلوی یکسری عواقب آنرا بگیریم، اما اگر به بیماری لثه توجه نشود می تواند باعث یکسری مشلات جدی برای بدن گردد. و ممکن است کارمان به انواع جراحی لثه منجر گردد.
بیماری های لثه اگر درمان نگردد عوارضی مانند درد، التهاب، خونریزی لثه و بوی بد دهان را دارد و می تواند باعث آسیب های غیر قابل بازگشت به لثه و استخوان و از دست رفتن دندان گردد.
دندانپزشکان و متخصصان جراحی لثه علاوه بر روش تمیز کردن و جرم گیری دندان از روش های جراحی لثه استفاده می کنند البته می توان گفت درمان اغلب بیماری های لثه از روش های غیر جراحی انجام می گیرد. ولی در مراحل پیشرفته تر، اغلب روش های مختلف جراحی لثه استفاده می شود.
جراحی لثه بیشتر برای بیمارانی صورت می پذیرد که بافت استخوانی خود را از دست داده اند یا شرایط دارند که درمان های مربوطه به بافت نرم آنها به درستی پاسخ نمی دهد.
برای بسیاری از بیمارانی که تحت درمان های جرم گیری دندان و ریشه قرار گرفته اند نیز برخی مداخلات جراحی مورد نیاز می باشد. باید گفت که هدف اصلی از هر جراحی لثه متوقف کردن پیشروی بیماری لثه با حذف باکتری، جرم یا پلاک می باشد تا استخوان فک بیشتر حفظ شود.
Contents
پیشگیری از بیماریهای لثه
این نکات مهمی می باشد که که هر فرد برای پیشگیری از بیماری های لثه باید رعایت کند:
- می بایست روزی حداقل دوبار بعد از هر وعده غذایی، دندان ها مسواک زده شود و نخ دندان کشیده شود و اگر دهان شویه نیز استفاده شود خیلی بهتر می باشد.
- طبق دستورات متخصص جراحی لثه و دندانپزشکان عمل کرده و بطور منظم به داندانپزشک مراجعه گردد.
- از مصرف غذا و نوشیدنی های حاوی مواد قندی پرهیز کرده، مگر اینکه همراه غذا مصرف شود.
- بعد از مصرف غذا حتماً باید مسواک زده شود و اگر نمی توانید مسواک بزنید از آدامس های بدون قند استفاده شود و با آب دهان خود را بشویید.
- بعد از مشاهده اولین علایم بیماری لثه به دکتر مراجعه شود.
- از غذاهای ترد و سالم و ارگانیک به عنوان میان وعده استفاده شود.
- تکنیک های مناسب بهداشت دهان و دندان رعایت گردد.
جراحی لثه چیست؟
جراحی پریودنتال لثه یک عمل جراحی پلاستیک است که برای اصلاح فرم لثه و بازگرداندن عملکرد عادی به ساختارهای پریودنتال (بافت لثه، رباط لثه و استخوان) از بین رفته و آسیبدیدهای که دندانها را پشتیبانی میکند، انجام میشود. جراحی لثه یک روش درمان نیست، بلکه کمکی برای کسب نتایج طولانی مدت و مطلوبتر از درمان دندانها است. هدف بلند مدت این جراحی، افزایش عمر دندانها است.
بنابراین هدف از جراحی لثه، درمان ناهنجاریها و بافتهای نابود شده در روند بیماری دهان و دندان است. این هدف با از بین بردن “پاکتهای” بافت بیمار، رشد مجدد و بازسازی لثه و بافت همبند لثه و به طور کلی ایجاد یک محیط بهتر برای بهداشت دهان و دندان و مراقبتهای تخصصی تحقق مییابد.
جراحی زیبایی لثه
روشهای دندانپزشکی زیبایی شامل ونیرهای کامپوزیتی و لمیینت های سرامیکی با هدف بهبود شکل و رنگ دندانهاست. اما مقدار نمایان شدن لثه و تقارن لثه نیز به همان اندازه اهمیت دارد.
متخصصین قادرند با انجام جراحی پلاستیک لثه، ظاهر لثهها را حتی بدون روشهای دندانپزشکی زیبایی ببخشند و با اصلاح طرح لبخند توازن و تقارن لبخند و زیبایی دندانها را بهبود ببخشند.
در چه مواردی انجام عمل جراحی لثه لازم است؟
بین تکنیکهای جراحی پریودنتال، تمایز نسبتاً زیادی وجود دارد:
- بیماری لثهای که منجر به از بین رفتن بافت همبند لثه همراه با تشکیل پاکت شده است.
- تکنیکهای زیبایی برای اصلاح فرم لثه و یا پیوند بافت جدید در مناطق قابل رؤیت (مانند دندانهای جلو بالا) که در آن بافت اضافی وجود دارد و یا برای پوشاندن ریشههایی که به دلیل از بین رفتن بافت لثه نمایان شدهاند.
- بازسازی استخوان و بافت لثه برای توسعه فضای لازم جهت ایمپلنت دندان برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته و یا دیگر جایگزینهای پروتزی (دندان مصنوعی).
افزایش طول تاج دندان
افزایش طول تاج دندان یک عمل زیبایی لثه است. اگر طول ظاهری دندان بیش از حد کوتاه باشد ولبخند فرد اصطلاحاً لبخند لثه ای باشد و یا پوشش لثه بر روی برخی از دندانها بیش از حد و بر روی دندانهای دیگر به مقدار طبیعی باشد، افزایش طول تاج دندان ممکن است راه حل مناسبی برای این مشکل باشد. در این روش، به منظور نمایان شدن بخش بیشتری از تاج دندان، بافت لثه اضافی برداشته میشود. سپس خط لثه جدید و لبخند طبیعی و زیباتری ایجاد میشود.
عمل جراحی پیوند لثه
گاهی اوقات تحلیل و عقبنشینی لثه باعث نمایان شدن ریشه دندان میشود. این وضعیت باعث میشود که دندانهایتان طویلتر و سن شما بیشتر به نظر برسد. عقب نشینی لثه میتواند به دلایل مختلفی از جمله بیماریهای لثه رخ دهد. هدف از عمل جراحی پیوند لثه و دیگر روشهای پوشاندن سطح ریشه، پوشاندن ریشههای قابل رؤیت دندانها و جلوگیری از عقبنشینی بیشتر لثهها و نیز محافظت از ریشههای آسیبپذیر در برابر پوسیدگی میباشد.
جراحی لثه با لیزر:
در جراحی لثه با لیزر، از لیزر دندانپزشکی برای حذف بافت ملتهب لثه اطراف ریشه دندان استفاده می شود. پس از حذف بافت عفونت کرده لثه و نمایان شدن ریشه دندان، جرمگیری ریشه انجام میشود که شامل تراشیدن جرم و پلاک دندانی ایجاد شده زیر خط لثه و روی سطح ریشه میباشد. سپس دندانپزشک سطح ریشه را صاف کرده تا هیچ نقطهای که امکان جذب باکتری و عفونت بیشتر را فراهم میکند باقی نماند. ناحیه بین لثه و ریشه دندان طی فرآیند ترمیم، دوباره بازسازی میشود.